Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/scoalapl/public_html/mioarasoldan.ro/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
59% dintre angajati sunt nemultumiti de job-ul lor - Mioara Soldan
Dependența de o persoană este similară cu
dependența de un drog. Dependența
emoțională înseamnă pierderea identității,
pierderea de sine. Descarcă acum ghidul:

CUM SCAPI DE DEPENDENȚA EMOȚIONALĂ ȘI EVOLUEZI CĂTRE IUBIREA SĂNĂTOASĂ

 

59% dintre angajati sunt nemultumiti de job-ul lor

Cum se adeveresc, în timp, vorbele părinților…
Când eram mică și părinții ne puneau să dormim la prânz, pe mine și pe frații mei, niciodată nu voiam. Era mai mereu cu tam-tam dormitul de prânz. Îmi amintesc cum zicea mami: ”ce n-aș da să pot și eu să dorm la prânz, măcar o dată-de două ori pe săptămână”. Nu o înțelegeam, evident 🙂

Și, la fel de evident, am ajuns la punctul în care o înțeleg. Știi despre ce vorbesc, nu-i așa? Ce, tu nu ai vrea să ai o oră de somn pe la 2-3 dupa-amiaza? 🙂

Cam la fel au stat lucrurile și cu trezitul dimineața. În timp ce eu uram să mă scol devreme, lor, părinților, păreau să le placă. Și am tot urât trezitul de dimineață – până acum vreo 2-3 ani, adică până pe la 34-35 de ani…

Acum, îmi place. Îmi place pur și simplu să mă trezesc foarte devreme, să am cel puțin o oră a mea până începe agitația normală a dimineții: școală, muncă etc.

Și uite cum, încă o dată, ajung la vorbele părinților.

Mai era una, pe care ne-o tot spunea tatăl meu, copii fiind: ”meseria e brățara de aur.” Multă vreme am considerat-o o chestie comunistă.

Acum, am ajuns să reconsider și această părere 🙂

Cred, totuși, că ce ar fi trebuit să adauge tatăl meu la zicala asta, era: ”meseria care îți place e brățara de aur.”

Poate că îți vine să râzi acum sau poate și tu o vezi o zicală comunistă, dacă ai trăit suficient în epoca aceea ca să știi despre ce e vorba.

Ei bine, revelația acestei zicale am avut-o de multe ori în ultimii 6 ani, când veniturile mele au fost exclusiv din profesia mea – de traducător, iar apoi de coach. Și asta în regim de freelancer – adică, ai exact cât muncești, salariul nu vine…oricum.

În toți acești ani, m-am uitat în stânga și în dreapta mea – a venit criza, situația locurilor de muncă s-a înrăutățit…multe dintre cunoștințele mele au rămas la job-uri care nu le plac (ca să nu zic că le urăsc) de teamă că nu își vor găsi altceva care să le placă mai mult și la care să aibă măcar același salariu.

De ce m-am apucat eu să îți spun toate astea?

Am făcut recent un sondaj în rândul cititorilor mei – 3 întrebări, dintre care prima era: Ce te frustrează în momentul acesta în ceea ce faci?

grafic rezultate chestionar

Grafic: Ce te frustrează cel mai tare în prezent?

După cum vezi în graficul de mai sus, 59% dintre respondenți au legat cea mai mare frustrare a lor de JOB. Doar 13% s-au referit la relații – relația de cuplu, relația cu părinții sau absența unei relații.

Am căutat apoi alte sondaje, efectuate la scară mai mare, privind satisfacția oamenilor la locurile lor de muncă, pentru a vedea dacă rezultatul meu se confirmă. Iată ce am găsit: studiul pe anul 2013, publicat de agenția de ocupare a forței de muncă Kelly Services, care efectueză anual acest studiu privind satisfacția la locul de muncă, indică faptul că, la nivel mondial, 48% dintre angajați sunt nemulțumiți la locurile lor de muncă actuale, cifra în creștere fața de anul anterior. Studiul a cuprins 120.000 de respondenți la nivel mondial.

Deși concluzia nu poate fi decât una singură – frustrarea majoră a oamenilor este legată de job – este important să îți spun că, în răspunsurile primite de mine la chestionar, insatisfacția are aspecte diverse:

  • îmi place ceea ce fac, dar banii sunt prea puțini (în acest caz, am obsevat că o mare parte dintre respondenți au profesii liberale – avocat, psiholog, medic, traducător, trainer etc. –  ceea ce pentru mine înseamnă posibilitatea de a lucra ca freelancer, adică povestea cu meseria și brățara de aur)
  • îmi place ceea ce fac, dar nu mai am timp pentru nimic altceva
  • nu îmi place ceea ce fac, ”stau pentru bani
  • nu mi se oferă la locul de muncă posibilitatea de a avansa, de a arăta ce pot
  • aș vrea să am bani ca să pot lucra în domeniul în care îmi place

Îți spun sincer, mă așteptam ca o bună parte a răspunsurilor să aibă legătură cu locul de muncă și cu lipsa banilor, dar nu mă așteptam la aproape 60%.

Printre răspunsurile primite, a fost unul pe care l-am simțit aproape ca o lovitură în stomac: ”mi-am vândut libertatea pentru bani”, a spus una dintre cititoarele mele…

La un calcul simplu, îți dai seama că, dacă scazi orele în care dormi, job-ul reprezintă mai mult de 50% din viața ta.

Atunci când ceea ce faci în mai mult de 50% din timpul pe care îl stai treaz ”nu te reprezintă” (sunt cuvintele altui respondent la chestionar), eu personal nu văd cum poți măcar să îndrăznești să te gândești la o viață fericită. Or, nu cred că greșesc spunând că cea mai mare dorința a noastră, a oamenilor, este să fim fericiți – chiar dacă fericirea are pentru fiecare dintre noi altă imagine.

Ceea ce înseamnă că, dacă job-ul tău (fie că ești angajat, fie că lucrezi independent) reprezintă cea mai mare frustrare din viața ta, este URGENT să o rezolvi – altfel, eu, personal, nu văd nicio șansă să restabilești un echilibru în viața ta, dimpotrivă, lucrurile se vor dezechilibra și mai mult.

CUM O REZOLVI?

Nu știu rețete universal valabile. Ce știu, ce am văzut mai ales în rândul oamenilor cu care am lucrat în coaching, este că EXISTĂ REZOLVARE.

Și pentru că, la teorie suntem buni cu toții, vorba românului ”teoria ca teoria, dar practica ne omoară”, hai să vedem cum se face treaba asta în practică. Eu cred că, dacă chiar vrei să înveți ceva, atunci șansele sunt mult mai mari când vezi ce au făcut alții – ce au făcut, concret, nu teoriile despre cum au făcut.

În zilele următoare îți voi spune prima poveste – povestea reală a unuia dintre clienții mei, care a fost de acord să facă public, mai mult, să scrie el însuși povestea lui, din care vei afla cum a plecat el de la zero (de fapt, de la minus…) și cum a reușit, practic într-o singură lună, să își găsească job-ul actual, care îi place, îi aduce mai mulți bani, în care își exploatează propria pasiune și, care, ierarhic, reprezintă o avansare în cariera sa (toate aceste nevoi fiind evidențiate în răspunsurile primite la chestionar, care erau, în egală măsură, și nevoile lui).

Între timp, aș vrea tare mult să îmi spui care e imaginea ta despre cele mai arzătoare probleme ale tale și ale apropiaților tăi: graficul de mai sus reflectă realitatea din jurul tău?

Cu drag,
Mioara Șoldan

Dacă ceea ce ai citit ți-a stârnit interesul și vrei să afli mai mult sau dacă întrebările tale au primit aici răspunsuri parțiale și vrei mai mult de atât, mă poți contacta pentru o întrevedere unu la unu, la tel. 0744292439 sau email: mioara@mioarasoldan.ro.

Facebook Skype 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *