Dependența de o persoană este similară cu
dependența de un drog. Dependența
emoțională înseamnă pierderea identității,
pierderea de sine. Descarcă acum ghidul:

CUM SCAPI DE DEPENDENȚA EMOȚIONALĂ ȘI EVOLUEZI CĂTRE IUBIREA SĂNĂTOASĂ

 

Fericirea e materializarea speranței

Azi-noapte, când zâmbeam cu toată fața și ființa mea, mi-am dat seama că…sunt fericită. Au trecut deja mai bine de 18 ore de când mă simt așa. Ceea ce contrazice propria mea teorie, pe care o susțineam nu cu mult timp în urmă, într-o discuție.

Este un adevăr incontestabil faptul că tot omul vrea să fie fericit. Că, dacă ar fi să spunem ce caută omul în întreaga lui viață pe acest pământ, e fericirea. Ce e fericirea?

Acum câteva săptămâni vorbeam cu un prieten și îi spuneam că, din punctul meu de vedere, fericirea este…supraevaluată. Adică, da, de acord să cauți starea de bucurie și de mulțumire zi de zi, dar fericirea…?

Îmi veneau atunci în minte vorbele lui Chirilă: ”Fericirea-i la bursă, dar nici p-aia n-o am…”

Mi se părea o chestie abstractă și irealizabilă ca stare continuă. Da, argumentam eu atunci, fericirea e o chestie care durează fracțiuni de secundă. E o stare în care te simți fără nicio greutate pe umeri, ca și cum ai putea zbura. Dar…nu ține decât fracțiuni de secundă. E drept că ”fracțiunile de secundă” ți se pot întâmpla de mai multe ori, dar nu poți să alergi toată viața după ele, iar între timp să fii nemulțumit că nu vin…

Ei bine, azi sunt fericită. Noaptea președinților m-a făcut fericită. Victoria m-a făcut fericită. Și nu durează fracțiuni de secundă, durează de ore bune.

Și am ajuns să mă întreb: de ce? Ce s-a schimbat realmente, pentru mine?

Deocamdată, aparent, nimic.

Însă adânc, în sufletul meu, știu ce s-a schimbat.

Am crezut în victoria lui Iohannis mai puțin de 1%. Era, practic, doar speranța. Iar speranța s-a materializat. Nimic nu se compară cu materializarea speranței. E ca și cum, din când în când, ai avea dovada materială, vizibilă, că există Dumnezeu. Și, apoi, după ce l-ai văzut, poți să speri mai departe.

Speranța e credință. Sau credința e speranță.

Trăim într-o lume a incertitudinii. Ce e sigur? E sigur că mâine îți vei lua salariul? E sigur că mâine nu vor crește taxele?

Te căsătorești și juri pentru o viață. Cine și ce îți garantează că va fi pentru toată viața? Cine și ce îți garantează că mâine copilul tău te va iubi la fel ca azi?

Când nimic nu e sigur în jurul tău, singura certitudine se poate afla în mine, în tine, în fiecare. Singura certitudine rămâne CREDINȚA.

Credința în mine și credința în oameni.

Credința că, atâta timp cât nu mă trădez pe mine, cât râmân fidelă propriilor mele valori, va fi bine. Credința că, în ciuda tuturor aparențelor vehiculate într-o lume politico-economică coruptă și instabilă, există totuși oameni simpli, normali, care SPERĂ și care nu se resemnează, ci se luptă fiecare cu armele din dotare. Fie că e un mesaj pe Facebook, fie că e un vot, fie că încearcă să își convingă părinții cu cine să voteze.

Ideea că Iohannis este prima șansă adevarată pentru țara asta, de după 1990, nu se bazeaza pe nimic altceva decât pe speranță și credință.

E la fel ca in relația de cuplu. Singura certitudine e speranța, credința că cel de lângă tine e omul cu care poți să fii fericit pe termen lung.

Acum știu din nou ce e fericirea: e zâmbetul care nu dispare, care mă ține trează pana la 4 dimineata și tot nu dispare, e zâmbetul pe care îl am pe față, în continuare, atunci când mă trezesc, zâmbetul care sunt covinsă că l-am avut în timpul puținelor ore dormite, zâmbetul pe care îl am și acum și care mă face să iert tot – inclusiv pe Ponta, pentru că a pierdut :).

Fericirea e starea de bucurie neîntreruptă (ore sau poate, sper, zile în șir), care mă face să cred, să sper, să visez că voi ajunge pe acoperișul lumii, dacă asta e ceea ce vreau.

Fericirea e materializarea speranței.

Fericire se simte în interior, dar e posibilă prin oameni și cu oameni. Pentru că omul nu e insulă.

oameni

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *