Dependența de o persoană este similară cu
dependența de un drog. Dependența
emoțională înseamnă pierderea identității,
pierderea de sine. Descarcă acum ghidul:

CUM SCAPI DE DEPENDENȚA EMOȚIONALĂ ȘI EVOLUEZI CĂTRE IUBIREA SĂNĂTOASĂ

 

Cum să rezolvi problemele complicate: începe cu soluția simplă!

În iulie anul acesta, o fetiță de 1 an și jumătate a fost diagnosticată cu leucemie. Probabilitatea să moară era de 20%. În lunile care au urmat, a primit tratament bazat pe chimioterapie – o listă lungă de medicamente: asparaginaza, metotrexat, prednison, vincrinstin etc.

Miracolul nu a fost doar că aceste medicamente aveau șansa să o vindece, ci faptul că existau.

În Împăratul Bolilor, Sid Mukherjee, autor și medic, explică modul în care medicii și oamenii de știință au început să descopere remediile pentru cancer. Mulți ani la rând, au încercat să găsească un remediu unic, pentru toate tipurile de cancer. Căutau o soluție miraculoasă unică – intervenție chirurgicală radicală sau poate tratament medicamentos – care să vindece tot, de la cancerul de sân la cancerul de prostată.

Sid Mukherjee arată în cartea sa cum reușitele în acest domeniu au început să apară abia în momentul în care un medic a decis să se concentreze exclusiv pe un singur tip de cancer: Sidney Farber, cunoscut drept Tatăl Chimioterapiei, a hotărât să își canalizeze toate eforturile pe găsirea tratamentului pentru leucemie. Iar rezultatele sale au fost remarcabile.

Ce s-a întâmplat apoi? Medicamentele, tratamentele identificate de Sidney Faber pentru leucemie, au condus la soluții noi pentru alte tipuri de cancer.

Focalizarea pe o singură direcție a generat răspunsuri care puteau fi folosite pentru a trata problema mai mare.

Această idee centrală, că rezolvarea problemelor complexe poate de multe ori să stea în identificarea micro-problemelor și micro-soluțiilor aferente, se poate aplica în orice arie a vieții.

Lecția de bază ar fi: când te confrunți cu o problemă complexă sau când încerci să faci ceva nou, extrem de îndrăzneț, începe cu o versiune mai mică a problemei mari. Focusează-te exclusiv pe problema mică și rezolv-o. Folosește răspunsurile la această problemă mică ca să abordezi problema mare.

Uitându-te în jurul tău, vei vedea că ai întâlnit deja acest pattern.

Primul exemplu care îmi vine în minte este Elefant.ro – care a început cu vânzarea de cărți. În momentul în care au devenit foarte buni în procesul de achiziții online, transport/livrare, au trecut la vânzarea altor produse. În prezent, vând jucării, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, cosmetice etc.

Elefant ar fi putut începe de la problema mare: cum să stăpânim comerțul online? Dar ei au început focalizându-se pe o nișă îngustă și s-au extins de acolo. S-a dovedit de multe ori că demersul de la mic la mare poate să funcționeze bine pentru afaceri, dar eu cred că și în scopuri personale.

Ideea în practică

Hai să vedem câteva exemplu despre modul în care această idee poate fi pusă în practică.

  • ORGANIZARE

Problema mare: lucrez haotic, timpul trece prea repede, nu reușesc să îmi fac un plan pe care să îl și respect. Cum să îmi organizez timpul?

Soluția mică: care e prioritatea ta numărul 1 azi? Alege o singură activitate prioritară pe zi. Dacă sunt necesare 3 sau 5 zile pentru activitatea respectivă, nu îți mai asuma o alta, până nu o duci la capăt pe aceasta. Apoi, îți poți alege altă activitate prioritară. Tot una singură. Fă lucrul acesta zile, săptămâni la rând, până simți că stăpânești situația. Ia tot ce ai învățat din a fi consecvent cu acest singur lucru și apoi adaugă încă o activitate secundară.

  • CREATIVITATE

Problema mare: vreau să devin un scriitor extraordinar. Am talent, îmi place să scriu, dar totuși o carte e… ceva complex. Cum să scriu o carte?

Soluția mică: învață mai întâi să scrii un articol. Învață care sunt structurile pe care se construiește un articol. Citește despre diversele cadre standard de scris, de tipul Călătoria Eroului sau Underdog. Citește sfaturile marilor scriitori, de exemplu ce a spus Hemingway despre scris. Scrie câte un articol pe fiecare dintre aceste cadre și vezi care ți se potrivește. Apoi, săptămâni la rând, scrie câte un articol pe zi, folosind acel tipar care ai constatat că ți se potrivește. Când reușești să scrii un articol absolut fantastic, mergi mai departe: scrie o nuvelă, aplicând tot ce ai învățat până acum.

  • PRODUCTIVITATE

Problema mare: vreau ca, într-un an, să îmi dublez cifra de afaceri. Cum pot să devin mai productiv, să vând mai mult?

Soluția mică: îți poți alege un target pentru următoarele două luni. Îți poți face o listă cu toate resursele de care dispui și care te pot ajuta (oameni, informații etc.). Folosește-te în mod consecvent de aceste resurse, zi de zi. După o săptămână-două, vezi ce a funcționat și ce nu a funcționat. Ai putea elimina ce nu a funcționat, ca să creezi spațiu pentru resurse noi și pentru cele funcționale. Stăpânește la perfecțiune acele moduri de lucru care ți-au adus cele mai bune rezultate, măsurându-ți constant evoluția. Apoi îmbunătățește-le. Și abia apoi stabilește un target de vânzări nou, pentru următoarele două luni, când vei putea aplica tot ce ai învățat până acolo.

Final

Îngustarea focusului este un model mental pe care îl poți aplica oricând vrei, fie că este vorba de un comportament nou, fie că este vorba de un proiect nou, care ți se pare prea complex sau copleșitor.

Deci, cum rezolvi problema mare? Începi cu problema mică, respectiv soluția mică.

Sunt sigură că, până acum, te-ai lovit și tu de mai multe ori de problema complicată, căreia nu îi dădeai de cap. Probabil și acum ai una care te frustrează. Vreau să îmi spui care e problema mică din problema ta cea mare. Și mai ales, care e soluția mică?

Cu drag,
Mioara Șoldan

P.S. Fetița diagnosticată cu leucemie este bine. Ultimele analize arătau o remisie totală a celulelor canceroase. Tratamentul cu chimioterapie va dura cel mai probabil încă 2 ani, dar este în viață și speranța de a trăi mulți ani de acum încolo, de a avea o viață, este de peste 90%.

Dacă ceea ce ai citit ți-a stârnit interesul și vrei să afli mai mult sau dacă întrebările tale au primit aici răspunsuri parțiale și vrei mai mult de atât, mă poți contacta pentru o întrevedere unu la unu, la tel. 0744292439 sau email: mioara@mioarasoldan.ro.

Facebook Skype 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *