Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/scoalapl/public_html/mioarasoldan.ro/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
EPISODUL 1 - Mioara Soldan
Dependența de o persoană este similară cu
dependența de un drog. Dependența
emoțională înseamnă pierderea identității,
pierderea de sine. Descarcă acum ghidul:

CUM SCAPI DE DEPENDENȚA EMOȚIONALĂ ȘI EVOLUEZI CĂTRE IUBIREA SĂNĂTOASĂ

 

EPISODUL 1

POVESTEA LUI SHADI – EPISOLDUL 1 
NEBUNIA ESTE ATUNCI CÂND FACI MEREU ȘI MEREU ACELEAȘI LUCRURI
ȘI TE AȘTEPȚI LA ALTE REZULTATE

Eram obosit. Din toate punctele de vedere. Emoțional, mental, fizic, sufletește.

Stăteam pe o terasă din Arad cu o cola și un corn în stânga și laptopul în față. Cu palma, strânsesem într-o parte miezii rămași pe masă de la clienții anteriori și încercam să evit să privesc la pata de grăsime de pe fața de masă.

Iar???? Iar se duce naibii tot ce am construit????? Iar mă fac de tot rahatul????

Imaginile, zgomotele și mirosurile se perindau prin fața mea, frica punea stăpânire pe mine cu fiecare minut.

Și putoarea …. putoarea acelei camere de hotel de 50 de lei / noapte care sunt absolut convins că era un bordel de cea mai joasa speță și în care clientul meu mă cazase ca să stau aproape de el… Cum am ajuns să tolerez sa dorm acolo?

Cum am ajuns să fiu plecat la dracu’-n praznic cu o geantă de haine, laptopul, aparatul foto, câteva cămăși, mergând pe jos sau la mila clientului meu, pentru că nici nu putea fi vorba de un taxi?

Cum am ajuns să mă gândesc dacă mai am suficienți bani ca să mănânc?

Și cum am ajuns ca singura mea sursă de venit, să fie un client care avea atât de multe pe cap încât, la fiecare 30 de secunde, avea o altă idee despre ce ar trebui să facem ?

Până la 28 de ani văzusem moartea cu ochii de 3 ori. Și e urâtă rău.Trecusem prin război, prin comă, prin sărăcie lucie, dar rezistasem. Mă cățărasem cu toată energia de care eram capabil pe scara vieții, ajungând de la vânzător în fast food, manager de vânzări la nivel de România pentru una dintre primele 2 cele mai puternice firme de corpuri de iluminat, având în grijă relațiile comerciale cu Dedeman, Ambient și alte rețele de bricolaj. Activasem în domeniul aparaturii medicale de oftalmologie și am avut șansa să stau de vorba cu unii dintre cei mai mari oftalmologi din țara asta. Reușisem chiar să ….și tot așa…

Gândurile despre cine am fost odată, ce puteam și ce eram, și ce a fost și apoi cine e de vină și ce ar fi trebuit să facă și apoi cât de vinovat eram eu și dacă ar fi mers aia și dacă ar fi mers cealaltă…toate se învălmășeau în capul meu.

În ultima vreme avusesem ocazia, prin natura activității mele, să cunosc câțiva coach-i foarte buni. Mai mult, prin intermediul site-ului meu, ajunsesem la clienți cu care eu însumi făceam coaching.

Ce ar fi dacă….? se ivi o voce în mintea mea

– Eu nu am nevoie de un coach, zise altă voce din mintea mea.

De ce?

– Pentru că mă descurc și singur. Pentru că sunt capabil să îmi rezolv și singur problemele. Să dau bani și să mai creez o gaură financiară??? Până îi explic lui ce probleme am, mă pun și le rezolv singur. În plus, de unde naiba să știe ăla cu ce mă confrunt eu exact? Poate că la cursuri au învățat niște tehnici, dar sunt sigur că nu au nicio legătură cu situația mea. Eu am mai fost în situația asta și mereu am reușit să ies. De ce să nu ies singur și acum ? De ce să nu fac ce am făcut întotdeauna, doar a mers întotdeauna?

Pentru că ești în rahat, idiotule! răspundea cealaltă voce. Pentru că definiția nebuniei este să faci mereu și mereu aceleași lucruri și să te aștepți la alte rezultate. Ok, e clar că poți să ieși. Ok, e absolut sigur că o să te descurci cumva. Da, știu asta. Și ce? Te vei descurca să te cațeri din groapă până înapoi la ZERO? Pentru că mai tot timpul reușești să schimbi ceva doar când îți este cuțitul la os? Și după ce ieși și ești iar la ZERO? O iei iar de la capăt?

– Da… ai dreptate. Dar mereu am reușit să ies din probleme … o să ies și acum. Singur.

Auzi … dar dacă încerci, o dată, o singură dată, și să lucrezi cu un coach? Dacă ai lăsa un profesionist să te ajute să îți faci ordine în cap și să ai rezultate cu câteva luni mai repede sau chiar cu ani? Dacă ai reuși să te cațeri la următorul nivel, în loc să te cațeri la nivelul ZERO? Dacă ești atât de capabil să îți rezolvi singur orice situație, dar el te ajută doar să vezi mai clar, să mergi mai repede?
Dacă te ajută să nu mai simți apăsarea și rușinea, ci să privești iar entuziasmat la viitor?

Și brusc, vocea aia, destul de ezitantă până atunci, deveni atât de fermă că aproape am tresărit, de parcă îmi țipase cineva în ureche.

– Chiar te pricepi să ieși din rahat? Din orice rahat? Ok…. atunci mai riscă unul, că tot acolo ești, fă o ședință cu un coach în care ai încredere și vezi ce se întâmplă. În cel mai rău caz, dacă vezi că nu merge, îi povestești doar totul și te descarci….Fă-o. Acum.

Și am deschis Facebook, am contactat un om în care am foarte mare încredere și am discutat. I-am spus: ”spune-mi unde, când și cât mă costă, dar te rog ajută-mă”. Nu putea să facă el coaching cu mine, era foarte prins, dar m-a ajutat atunci și acolo, pe loc, spunându-mi că e ok să mai pierzi lupte și chiar să faci un pas înapoi, ca să te regrupezi, că și el, la un moment dat, avusese atâtea pierderi încât nu mai știa cum este să câștigi, că prieteni de-ai lui, milionari, pierduseră totul de câteva ori până să își revină… și mi-a recomandat un coach, fost elev foarte bun de-ai lui, care va ști ce să facă cu mine. În plus…lecția mea era că trebuie să cresc cu oameni și prin oameni pentru că eram un fel de călărețul singuratic.

Am acceptat imediat? Pe naiba! Am stat să argumentez de ce nu o să meargă…. omul mă ajuta din timpul lui, fără să îmi datoreze ceva, iar eu îi explicam cum soluțiile lui nu or să meargă.

Apoi m-a lovit: dacă faci același și același lucru mereu, dar te aștepți la alte rezultate…și fără să îmi mai dau voie să gândesc alternative, am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe Mioara.

Era 10 iunie 2014.

Știam clar ce urma să o întreb, care era întrebarea la care aveam nevoie de un răspuns: îmi iau un job în paralel cu afacerea mea sau nu?

Îmi era frică. Frică de faptul că îi voi povesti problemele mele, frică de faptul că nu va veni cu soluții care să le rezolve, frică știind că, de fapt, în coaching soluțiile le găsești tu, frică de faptul că sunt un idiot și din moment ce soluțiile le găsesc eu … de ce să nu ma descurc singur, frică de faptul că nu aveam banii pentru ședința de coaching (tocmai falimentasem un proiect pentru care îmi dădusem demisia cu câteva luni în urmă, luasem un împrumut de la bancă, mă făcusem de rușine în fața prietenilor, cunoștințelor și a încă câteva mii de oameni care îmi urmăreau evoluția și care așteptau ceva de la mine – sau cel puțin asta credeam).

După primele câteva schimburi de politețe, Mioara a intrat în procesul de coaching. Asta sună destul de pompos. De fapt, a intrat în starea în care eu îmi verbalizam gândurile, iar ea asculta. Dumnezeule!!! Cineva care ascultă fără să întrerupă!…. Nimic periculos, pentru că nu încerca să își impună voința asupra mea, doar asculta, asculta, asculta. Și eu pot să dau drumul gândurilor. Era fascinant!

Apoi, treptat, m-a întrebat diverse lucruri, toate legate de vorbele mele, urmărind doar să clarifice lucrurile. Au început să apară conexiuni între unele afirmații și povești, au început să apară raporturi pe care până atunci nu le văzusem.

Ceea ce simțeam era că luasem o cârpă și, cu ajutorul unui pulverizator cu detergent, îmi spălam parbrizul murdar de noroi, începând să văd totul într-o altă lumină.

Îmi aduc aminte și acum că țineam morțiș să îi explic Mioarei cum eu „trebuie să fac vânzări ca să mă întrețin, dar trebuie și să îmi fac afacerea mea, în paralel”. Mioara mi-a pus câteva întrebări, cumva de clarificare și îmi amintesc că am ajuns la un punct la care a zis:

”Shadi, hai să îți spun ce am auzit eu până acum – dacă nu am înțeles corect, te rog să îmi spui: afacerea pe care vrei să o faci are legătură cu vânzările – ca să scoți bani din ea va trebui să vinzi; locul de muncă de care ai nevoie este în vânzări; fundamental, tu ești un om de vânzări; și, spui că trebuie să le faci în paralel. Dacă ai schimba cuvântul PARALEL cu ÎMPREUNĂ, cum ar fi?”

În momentul în care am pronunțat cuvântul ÎMPREUNĂ, un conflict, care se născuse în mintea mea cu ani în urmă… a dispărut ca prin minune.

Nu trebuia să mă împart în două ca să am un job în vânzări PARALEL cu afacerea mea, în care era vorba de vânzări … puteam să le fac împreună!

Nu știu cât sens are pentru tine acest exemplu, cert este că, pentru mine, a fost ca și cum mergeam cu un picior pe accelerație și unul pe frână, iar acum, ca prin minune, am ridicat piciorul de pe frână! Totul se afla acolo, în capul meu.

Dar a fost nevoie de O ALTĂ PERSOANĂ care, privind fără să judece sau să apere – de afară, a văzut conexiunea și a pus o simplă întrebare: CUM ar fi dacă….?

Rezultatul imediat a fost că în mintea mea s-a facut liniște și am putut gândi CLAR.

Și pe moment… asta era fascinant!

Nu mai era o problemă dacă trebuie să imi iau un job PARALEL cu afacerea mea sau nu…îmi dădusem voie să le fac pe amândouă, împreună, nu în conflict una cu cealaltă.

Cu această revelație în mine, abia așteptam să fac ceva, să trec la treabă. Și Mioara la fel, se pare – pentru că, înainte de a încheia ședința, m-a întrebat ce am de gând să fac, care e…primul pas. Astfel, m-am trezit spunând cu toată siguranța posibilă că următorul obiectiv va fi job-ul  – un job nou, cu bani suficienți, satisfăcător pentru mine din toate punctele de vedere, nu doar financiar. Nu mi se părea deloc ușor… Am stabilit și data ședinței următoare.

Și astfel, dintr-o dată, am devenit responsabil în fața unei alte persoane.

Asta e chiar e culmea! a început iar vocea din mintea mea. Adică, chiar am nevoie de o a treia persoană care să știe ce am planificat să fac și căreia să îi dau socoteală despre faptul că am făcut sau nu ce am zis și mai și plătesc persoana aceea??? Păi nu … puteam să nu … dar atunci de ce naiba nu am găsit EU SINGUR lumina diferită în care acum vedeam toata situația?

Despre următorul obiectiv, cum l-am atins și, mai ales, ce schimbări radicale a adus în viața mea, mâine!

Shadi

P.S. Ce poate fi important pentru tine din acest episod – punerea în practică:

Unul dintre cele mai frecvente blocaje cu care vin clienții la coaching este dorința din spatele dorinței.

Cum se traduce acest lucru – clientul meu vine cu un obiectiv clar: de exemplu, vreau afacerea mea, sunt sigur că este exact ce îmi doresc.

În acest caz, întrebările pe care ar trebui să ți le adresezi sunt următoarele:

      • Ce îți va aduce afacerea ta? (Motivele pot fi diverse: bani mai mulți, libertate, muncă făcută din propria pasiune, stabilitate pentru tine și familia ta, vacanțe de 3 ori pe an etc.)
      • Care e motivul tău? Ce vrei tu, de fapt? Ce se ascunde în spatele dorinței de a avea propria afacere?
      • Care e acea valoare care te poate ține conectat la obiectivul ”vreau afacerea mea?” (Definește-ți valoarea cu un singur cuvânt (exemple: libertate, independență, familie, stabilitate, respect, admirație)).

Luând exemplul lui Shadi, ce vroia el, de fapt, era: stabilitate financiară, coroborată cu o muncă făcută din pasiune (la el, vânzări, care e și domeniul lui de expertiză). Când aceste aspecte au devenit clare, conflictul afacere vs angajare s-a stins.

Întrebările de mai sus le poți aplica în cazul oricărui alt obiectiv al tău.

Identifică dorința din spatele dorinței, ea este cea care te va determina să acționezi!

Cu drag,
Mioara

Dacă ceea ce ai citit ți-a stârnit interesul și vrei să afli mai mult sau dacă întrebările tale au primit aici răspunsuri parțiale și vrei mai mult de atât, mă poți contacta pentru o întrevedere unu la unu, la tel. 0744292439 sau email: mioara@mioarasoldan.ro.

Facebook Skype 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *