Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/scoalapl/public_html/mioarasoldan.ro/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Regrete... - Mioara Soldan
Dependența de o persoană este similară cu
dependența de un drog. Dependența
emoțională înseamnă pierderea identității,
pierderea de sine. Descarcă acum ghidul:

CUM SCAPI DE DEPENDENȚA EMOȚIONALĂ ȘI EVOLUEZI CĂTRE IUBIREA SĂNĂTOASĂ

 

Regrete…

Când m-am trezit ieri dimineață, era soare.
Surprinzător.
După ultimele dimineți și zile gri, ieri, soarele intra pe geamul meu din bucătărie și mi-a dat o stare de bucurie caldă.

Și apoi am văzut un mesaj. Primul mesaj pe care mi-au picat ochii nu era deloc despre bucurie.

A murit Leonard Cohen.

Și ce am simțit, cu o intensitate surprinzătoare, a fost regret.

Însă nu era un regret legat de trecerea sa în neființă. Nu știu să îți spun de ce, dar trecerea lui în neființă am asociat-o cu soarele care mă surprinsese și care încă îmi intra pe fereastră. Ca și cum el ar fi făcut această trecere împăcat, calm, luminos.

Am simțit un alt regret.

Regretul că nu voi mai avea șansa să îl ascult cântând live. Regretul că mi-am promis, de niște ani încoace, că voi merge la un spectacol cu el, nu am făcut-o, iar acum… e prea târziu.

M-a cuprins un noian de senzații; și îmi dădeam seama cum toate veneau din trecut, iar apăsarea din piept era atât de prezentă…

În urmă cu niște ani, simțisem o apăsare identică în piept în ziua în care visul meu de a-l asculta live pe Luciano Pavarotti fusese spulberat. Aceeași senzație o trăisem când Michael Jackson a plecat către soare, așa cum, cu și mai mulți ani în urmă, plecase și mă lăsese fără visul trăirii de aproape a fenomenului și fenomenalului Freddie Mercury.

Regrete…

regret2

Am deschis o carte pe care o aveam pe masă – voiam să las în urmă durerea din piept, să o fac să dispară.

Doar că… atunci când ai intrat pe drumul căutării de răspunsuri, în interior și exterior, răspunsurile vin. Chiar și atunci când încerci să fugi de ele.

Și semnul de carte era aici:

”Ce-ar fi dacă, într-o zi sau într-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastră când sunteți absolut singuri și v-ar spune: ”Această viață pe care o trăiești acum și pe care ai trăit-o până acum, va trebui să o trăiești încă o dată și încă de nenumărate ori; și nu va fi nimic nou în ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gând și fiecare suspin și totul, oricât de mic sau de important în viața ta se va întoarce din nou, totul la fel, în aceeași succesiune – chiar și acest păianjen și aceste raze de lună printre copaci, și chiar și acest moment, și chiar și eu. Clepsidra eternă a existenței este răsturnată din nou și din nou, și tu odată cu ea, grăunte de țărână!” Nu v-ați arunca la pământ, și l-ați blestema, scrâșnind din dinți, pe demonul care v-a vorbit așa? Sau v-ați gândit măcar o clipă că i-ați putea răspunde: ”Ești un zeu și ceea ce ai spus este divin.” Dacă v-a trecut prin minte acest gând o să vă transforme sau o să vă distrugă.”

Nu este prima data când citesc cartea aceasta, nu este prima dată când acest pasaj mă face să mă opresc din citit și să reflectez la viața mea.

Cu toate astea, întrebările pe care mi le-am pus acum au fost diferite.

Pentru că, în loc să treacă, durerea din piept părea că se întețește. Așa că întrebarea care mi-a venit firește în minte a fost: cum ar fi să retrăiesc din nou și din nou aceste regrete?

Într-un fel sau altul, dacă gândul de a-mi retrăi viața din nou și din nou îmi displace, înseamnă că sunt lucruri din viața mea actuală pe care le regret…

Mi-am luat o foaie și am început să scriu.

Care sunt regretele pe care le simt acum, legate de viața mea?

Eram sigură că e vorba de mai mult decât spectacolele la care nu am fost…

Și am scris.

Când am simțit că am scris tot, m-am uitat pe foaie, am recitit. Și am văzut că regretele mele sunt legate de ceea ce NU am făcut sau NU am trăit. Nu de ceea ce am trăit.

Am continuat să mă uit mai departe în mine, pentru că scopul nu era să mă înec într-o mare de regrete, ci să mă uit în alt mod către viitor.

M-am întrebat apoi:

Ce pot să fac acum în viața mea, astfel încât, peste un an sau peste cinci, să nu privesc înapoi, cu aceeași teamă, la noile regrete acumulate?

Și am scris din nou.

Având în fundal vocea liniștitoare a lui Leonard Cohen, a cărui amintire am ales să o onorez ascultându-l, ținându-l aproape.

La finalul ”exercițiului” meu, când m-am oprit din scris, durerea din piept se dusese.

Rămăsese soarele. Leonard Cohen. Și alegeri noi pentru zilele ce vin. Fără regrete.

1

M-am întrebat dacă să îți scriu despre toate astea. Mi-am spus că poate vei citi și tu cartea asta sau altele, de Yalom, de Nietzsche sau de alții și vei avea propriile tale revelații, propriile tale întrebări.

Dar mi-am amintit apoi cuvintele unui prieten. Mi-a spus că, în perioada în care a devenit interesat de autocunoaștere, s-a izbit de o mare de informații, de un noian de cărți, site-uri, direcții, care mai mult l-au bulversat decât să îi aducă claritate, pentru că nu știi de unde să începi, cu ce să începi.

Așa că am ales să îți povestesc dimineața mea din ziua trecerii spre soare a lui Leonard Cohen, purtând în mine dorința de a-ți aprinde becul într-o altă cameră, unde poate nu ai fost încă.

*****

Ia-l ca pe un exercițiu care poate aduce mari transformări în viața ta. Îți trebuie doar un pix, o foaie, un moment de liniște și… dorința de a nu mai acumula regrete.

Întrebările pe care mi le-am pus eu sunt acestea:

  1. Care sunt regretele pe care le simt acum, legate de viața mea?
  2. Ce pot să fac acum în viața mea, astfel încât, peste un an sau peste cinci, să nu privesc înapoi, cu aceeași teamă, la noile regrete acumulate?

Cu alte cuvinte, care este acel mod de a trăi pe care tu îl poți găsi, astfel încât să nu acumulezi regrete?

(Cartea este ”Privind soarele în față”, de I. Yalom, iar pasajul de mai sus reprezintă prima descriere a eternei reîntoarceri, ”pariul” lui Nietzsche, redat în ”Așa grăit-a Zarathustra”)

Cu drag,
Mioara

P.S. Nu mai acumula un regret în plus – acela că nu vei ști niciodată ce ar fi putut să îți aducă acest scurt exercițiu. O foaie, un pix și tu, doar de atât ai nevoie. Eu voi aștepta un semn de la tine 🙂

11

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *